3 dages levering |14 dages returret |Fragtfrit på betingelser

Om silke

Om mulberry silke og silkeprodukter 

Silkens egenskaber

Da silke består af naturfibre, har den nogle helt specielle egenskaber sammenlignet med kunststoffer. 
For det første har silke kun gunstige virkninger på helbredet, da silken består af proteinfiber ligesom vores hår og indeholder 18 forskellige slags aminosyre. Den betragtes også som ”fibrenes dronning”, på grund af dens helt unikke og uerstattelige egenskaber sammenlignet med fibrene i bomuld og kunststoffer.
For det andet giver silkestoffer en behagelig følelse ved berøring med kroppen. Da den består af proteinfiber, har den gode biologiske egenskaber, der accepteres af vores krop. Hertil kommer, at silkens glatte overflade giver den laveste gnidningsmodstand af alle stoftyper, hvilket også gør den modstandsdygtig overfor bakterier og husstøvmider, hvorfor den er antiallergisk.
For det tredje har den en fremragende evne til at absorbere lyd og snavs, samtidig med dens temperaturregulerende evner, hvor den føles kold, når det er varmt og varm, når det er koldt. Den beskytter også mod ultraviolet stråling, da den optager de ultraviolette stråler, hvilket gør silken gullig efter længere tids dagslys.

Silkeormen 

Mulberry silken blev opdaget i Kina ca. 4000 f. Kr. og er blevet produceret siden da. Silkelarven lever af morbærtræets blade. Efter blot 20 til 28 dage er den udvokset og forpupper sig ved at spinde en kokon of en fin tynd blank silketråd på 300 til 900 meters længde. Det tager kun 3 dage, mens puppestadiet varer fra 10 til 15 dage, hvorefter silkesommerfuglen udklækkes af kokonen. Når sommerfuglen har lagt sine æg i et morbærtræ dør den og dens livscyklus er dermed afsluttet. Det tager i alt fra 40 til 60 dage.

I dag produceres mulberry silken på store farme, hvor silkeormene fodres med blade fra morbærtræet.

Vask og vedligeholdelse

1. Det anbefales at vaske silken i hånden og med vrangen ud. Vandtemperaturen bør være under 30 grader og silkestofferne bliver glattere og blødere hvis de i blødsættes i rent vand tilsat nogle dråber eddike.
2. Ved vask af silke, må der ikke anvendes alkaliske - basiske vaskemidler eller vaskemidler indeholdende enzymer, da de kan opløse organiske fibre. Brug naturlige vaskemidler der er beregnet til silke og uld.
3. Silken bør tørres i et godt ventileret rum og direkte sollys bør undgås. Brug ikke tørretumbler der kan få tøjet til at krympe.
4. Hæng ikke silken på skarpe eller metal søm, da det kan skade stoffet.
5. Ved strygning af silkestoffer bør der anvendes et linnedstykke som mellemleg, og temperaturen bør ikke være over 100 grader

Hvordan skelner silke fra kopiprodukter?

Silke kan identificeres fra kunstprodukter ved en visuel sammenligning, afbrænding eller kemisk farvning.
Den simpleste test er en visuel sammenligning, hvor uld og bomuldsstoffer har en mindre glat overflade end silke. Kunststoffer kan have den samme glatte struktur som silke, men de kan identificeres på fiberstrukturen. Silkefibrene er lange og tynde, medens kunstfibre er kortere og tykkere.
Afbrænding af silkefibre er meget forskellig fra afbrænding af kunstfibre. Kunstfibre er som plastik, der smelter og brænder hurtigt, bedens silkefibre er et naturprodukt som hår, der brænder dårligt og lugter som afbrændt hår.

Denne side venter på at blive opdateret.